MOĆ HIDROTERAPIJE

Začepljenje – uzrok svih bolesti

Nakon dugogodišnjeg rada u liječenju ljudi, postalo nam je jasno da u slučaju svake bolesti dolazi do neke vrste začepljenja i izolacije oboljelog dijela od ostatka tijela. Može biti riječ o začepljenju, blokadi krvotoka, zbog čega krv ne može prenijeti kisik i hranjive sastojke potrebne vašim stanicama da se obnove i održe vas zdravima, ili je možda riječ o blokadi protoka limfe. Limfa prenosi obrambene stanice u oboljele dijelove tijela da ih izliječi, i otklanja otpadne tvari iz stanica. Zatim, može doći i do blokade živčanih signala; može doći do mišićnih grčeva kojima se zaustavlja svaki vid cirkulacije; ili čak do duhovne ili emocionalne „blokade“, odnosno, do odsustva ljubavi i nagomilavanja bijesa i mržnje.

Za jednu stvar možemo biti sigurni, a to je da u svakom oboljelom dijelu tijela postoji neka vrsta duhovne, emocionalne ili fizičke blokade. Tijekom dugogodišnjeg rada u liječenju ljudi i ispitivanju brojnih terapija, ništa se nije pokazalo boljim i efikasnijim u razbijanju te blokade i oživljavanja oboljelog dijela tijela od hidroterapijske primjene hladne i blago vruće vode.

Kratka povijest hidroterapije

I u najstarijoj medicinskoj i znanstvenoj literaturi, čak iz doba drevnih civilizacija Mezopotamije, Indije, Egipta i Kine, postoje bilješke o upotrebi vruće i hladne vode za liječenje ljudi. Te terapije su stare 5.000 – 6.000 godina.  U 18. stoljeću u zemljama Srednje Europe mnogi su primjenjivali hidroterapiju za liječenje raznih bolesti, naročito onih koje nijedan drugi liječnik, bilo prirodne ili konvencionalne medicine, nije mogao izliječiti. To je postalo važan dio europske prirodne medicine. Do 19. stoljeća primjena hidroterapije se proširila po cijeloj Europi i Americi.  Svi ti centri su bili poznati po liječenju „neizlječivih“ bolesti kod kojih nije  pomagala  nijedna  druga   terapija.   Jedan veliki europski liječnik prirodne medicine, Dr. Benedict Lust, čak je i stvorio terapiju zvanu „metoda pranja krvi“, i napisao knjigu o tome pod istim nazivom. To je bila 8-satna terapija, osam uzastopnih sati primjene hidroterapije. Najveći dio tog vremena se primjenjivao tuš hladne vode. Tako da ako netko misli da mi pretjerujemo u svom načinu liječenja, onda znajte da bi se mi računali kao „blaga“ ili „srednja kategorija“ u usporedbi sa ovim centrima za hidroterapiju iz 19. stoljeća. U nekim od tih lječilišta su ljude doslovno postavljali uza zid i onda ih prskali ledenom vodom iz crijeva. To možda djeluje kao radikalna metoda, ali uopće nije u usporedbi s operacijom (rezanjem mesa), kemoterapijom (trovanjem cijelog tijela, opadanjem kose, smrću) ili zračenjem (brutalnim „prženjem“ stanica i tkiva).

Moć vruće i hladne vode, i kako ona djeluje

Postoji mnogo različitih načina da se pojača cirkulacija u začepljenom i oboljelom dijelu tijela. Postoji ljekovito bilje koje pojačava protok krvi,  poput ljute paprike i đumbira.

Postoje i biljke koje se mogu koristiti za razrjeđivanje krvi, poput češnjaka. Češnjak čak razrjeđuje i limfnu tekućinu, pa poboljšava protok limfe. Postoji „limfna masaža“, razne vrste švedske masaže, koje potiču pokretanje tekućine u tijelu, zatim: obična masaža, fizička aktivnost i vježbe, sve to pokreće mišiće i stimulira živčani sustav. Postoji i hrana koja je posebno dobra za živce i mišiće. Tu su i razne terapije za liječenje emocionalnih stanja. Čovjek može prakticirati molitvu za probleme duhovne prirode. Ali od svih ovih metoda liječenja zajedno, kao najbolja i najefikasnija metoda za pokretanje krvi pokazala se primjena vruće i hladne vode, naizmjenično.

Vruća voda

Vruća voda, ili bilo što drugo vruće, kada se primjeni na površinu tijela, širi kapilare i vene, i izvlači krv iz dubljih tkiva do površine. Momentalno dolazi do promjene  krvotoka i podizanja ka površini. Također, time se opuštaju mišići, pa se poboljšava i protok limfe, koja dalje otklanja pritisak sa živaca i omogućava bolji protok živčanih signala. Vruća voda ima i fizičko i emocionalno umirujuće djelovanje. Dakle, ona izvlači krv na površinu i poboljšava krvotok, i umiruje tijelo i opušta mišiće, time poboljšavajući protok limfe i živčanih signala.

Hladna voda

Primjena hladne vode na površinu tijela ima potpuno suprotno djelovanje. Ona smanjuje kapilare i vene na površini tijela i odvodi krv dublje u tijelo, dakle pomiče krv u suprotnom smjeru. Kontrahira mišiće i time odvodi i limfu iz tog dijela tijela. Ne umiruje živce, već ih nadražuje i okrepljuje. Razbuđuje vas. Ima suprotno fizičko i emocionalno djelovanje od topline.

Vruća i hladna voda

Vruća voda može se primjenjivati za opuštanje tijekom kupke, a hladna za razbuđivanje kod tuširanja, ali i u svrhu liječenja bolesti hidroterapijom. Jedan od najboljih načina da se razbije „blokada“ u oboljelom dijelu tijela i da se izliječi bolest je da se krv što brže dovodi u taj dio tijela i odvodi od njega, a tako isto i za limfu; i mišići da se brzo kontrahiraju i opuštaju, a živci da se brzo na trenutak stimuliraju, trenutak smiruju; da se brzo na trenutak razbuđujete, a na trenutak uspavljujete. Ovo je najbolji način da se djeluje i na krvotok, i na protok limfe, i na živce, i na mišiće, i na emocije. Tretman vrućom i hladnom vodom je jači lijek od bilo koje ljekovite biljke, tretmana ljutom paprikom, ili psihoterapije.

Tuširanje vrućom i hladnom vodom

Učestalost: Za sve vrijedi 1-3 puta dnevno. Tijekom rada s ljudima razvili smo metodu tuširanja vrućom i hladnom vodom, radi stimulacije krvotoka u oboljelom dijelu tijela i njegovog izlječenja. Naši pacijenti su primjenjivali ovu metodu za sve, od obične modrice i povrijeđenog kuka, zbog multipe skleroze, štitnjače, artritisa, parkinsonove i alchaimerove bolesti, gihta, pa sve do raka na dojci.

Ova tehnika je jednostavna

Dok se tuširate ugodnom, toplom vodom, odvrnite slavinu na najvreliju vodu koju možete podnijeti, a tuš usmjerite najviše ka „blokiranom“ ili povrijeđenom dijelu tijela. Tako držite oko 1 minutu, a onda odvrnite slavinu na hladnu vodu, i držite tako 15-30 sekundi do 1 minute. To će biti šok, da, ali tako treba. Ako ćete zadrhtati od toga,  slobodno drhtite! Ako hoćete zaplakati, slobodno plačite! Ako vam je potrebno vikati, slobodno vičite! I ako vam se mokri, slobodno mokrite, jer ste ionako pod tušem. Sumnjam da netko tko nije navikao na ovo, može podnijeti primjenu ovakve vruće i hladne vode, a da ne vikne. Slobodno viknite!  Zatim, nakon primjene hladne vode od oko 30 sekundi do 1 minute, postepeno odvrćite slavinu natrag na vruću vodu, dok ne postane najvrelija koju možete podnijeti, i tako držite oko 1 minute. Poslije te minute brzo odvrnite nazad na najhladniju. Bit je da „iznenadite“ organizam. Postupak smjenjivanja vruće i hladne vode ponavljajte sedam puta. Ujutro tuširanje završite s hladnom vodom, da bi vas razbudila, a navečer završite s vrućom vodom, da bi vas opustila. Cijeli postupak traje samo 10-15 minuta, ali kada se završi, osjećat ćete se kao ponovo rođeni. Tuširanje vrućom i hladnom vodom možete ponoviti istog dana, ili možete obaviti samo dio tog postupka, primjenjujući vruću i hladnu vodu direktno na oboljeli dio tijela.

Tuš vruće i hladne vode primjenjujte osobito na oboljeli dio tijela, koji trebate energično masirati – ako hoćete drastično pojačati učinak iste. Ako vam nije dostupan tuš, upotrijebite maštu: Možda možete sjediti u lavoru s vrućom i sa hladnom vodom. Ili koristite vruće i ledene obloge ako treba. Puno puta se dogodi da ako ovu metodu primijenite u roku od 10 minuta nakon povrede, nećete više osjećati bol, niti će čak biti modrica ako je riječ o lakšem slučaju. Ako patite od nekog degenerativnog oboljenja, poput raka dojke, onda trebate primjenjivati ovu metodu tri puta dnevno, i naravno, da masirate oboljeli dio tijela i primjenjujete četku za kožu. Nemojte podcijeniti moć ove jednostavne tehnike primjene vruće i hladne vode.

Slučajevi oboljelih

Kod jednog našeg poznatijeg mentora je dolazio čovjek obolio od melanoma (raka kože) sa jednom velikom točkom na svojim leđima. Dva mjeseca je primjenjivao  program čišćenja, i iako je osjetio poboljšanje, nije bilo nikakvih promjena u pogledu raka kože. Dok se razgovaralo s njim, otkrilo se da nije primjenjivao terapiju vrućom i hladnom vodom na leđa, jer je smatrao da to ne može podnijeti, da je to previše jako za njega. Objasnilo mu se da on onda nije radio pravi 30-dnevni program čišćenja, već neku svoju verziju tog programa. Čest je slučaj da dio programa koji oboljeli ne rade predstavlja upravo njima najpotrebniji dio programa. Ovom čovjeku se reklo da mora ponovno napraviti isti program, ali ovog puta da ne preskače tuširanje vrućom i hladnom vodom. Nazvao je nakon tri dana, i rekao da mu je rak nestao sa kože baš dok se tuširao vrućom i hladnom vodom. Rak je doslovno otpao sa njegovih leđa.