Sara Smith, psiholog i majka dvoje djece, izazvala je veliki interes u sferi ljepote, odlučivši da postane dio eksperimenta koji je objavljen u Daily Mail-u u rubrici vezanoj za liječenje prirodnim putem. Naime, donijela je odluku da u periodu od mjesec dana pije 3 litre vode dnevno i na taj način uspjela je da potpuno transformira svoj izgled.

U svojoj 42. godini, odlučila je, da u periodu od mjesec dana, ne mijenja nikakve životne navike osim one vezane za unos tečnosti. Imala je podočnjake i opuštenu kožu koji su vremenom počeli sve više da joj smetaju, ali je prednost dala isključivo ispijanju većih količina vode dokumentirajući svoj izgled iz dana u dan.

Nakon prve sedmice ispijanja više od 10 čaša vode dnevno, Sara je primjetila prve promjene na svom tijelu i koži. Metabolizam joj je postao duplo brži, crijeva su “oživjela”, pokreti su joj postali fleksibilniji i osjetila je kako joj tijelo intenzivno izbacuje toksine.

drugoj sedmici izgubila je više od pola kilograma, a ten je postao blistaviji. Glavobolje koje je imala pri promjeni vremena potpuno su nestale, a muž je pohvalio i njenu liniju, primjetivši kako joj se celulit počeo povlačiti i nestajati.

Tijekom treće sedmice ispijanja vode, tamni krugovi i natečenost oko očiju nestali su kao gumicom obrisani, a koža na licu postala je čista i elastična. Koncentracija joj se poboljšala, nagon za grickalicama više nije postojao i izgubila je 2 kilograma.

četvrtoj sedmici izgubila je skoro 3 kilograma, koža je postala ravnomjerna i bez fleka, a sitne bore kao da nikada nisu ni postojale. Kako sama kaže, prvi put nakon nekoliko godina, osjetila se poletno.

Iako fotografije govore same za sebe, američki dermatolog Joshua Zeichner smatra da “nema dovoljno uvjerljivih podataka da osam ili više čaša vode dnevno zaista poboljšava tonus i teksturu kože” sumnjajući na fotošopiranu transformaciju njenog lica, zbog različite svijetlosti na fotografijama koja može utjecati na vjerodostojnost prikaza.

Ipak, dehidratacija zaista može utjecati na izgled jer ističe sitne bore i umanjuje blistavost kože. Tako liječnici koji radi za najpoznatije anti-aging centre u Americi dodaju: “sposobnost kože da zadržava vodu opada sa godinama te je ona sve sklonija dehidrataciji kako vrijeme prolazi. Bore se mogu umanjiti ukoliko se koža redovno hidrira, kako dovoljnim unosom tekućine, tako i pravilnom i redovnom njegom sa prirodnim kremama koje ne sadrže kemijske sastojke”.

Bilo kako bilo, svi smo za to da unošenje dovoljno tekućine u organizam svakako ne može štetiti, naprotiv. Uostalom, minimum 3 litara vode dnevno – za ljude koji imaju preko 60 kg tjelesne mase, je lagana i zdrava dopuna u prehrani, bile koristi male ili velike.

Izvor: http://svetlepote.rs/2014/09/12/kako-voda-utice-na-lepotu/