Kada po časopisima i plakatima vidimo ljude sa besprijekornom kožom, bez ijedne mrlje, sigurno pomislimo da je to nemoguće postići i da je fotografija uređena u foto-šopu, što u biti i jest često slučaj. Međutim, naša koža pokazuje samo naše unutarnje stanje organizma i moguće je postići besprijekornu, zdravu kožu. U ovom članku otkrivamo i kako.

Naša slika je prikaz onoga što se odigrava u probavnom sustavu.

Stoga, od velike je važnosti “posaditi” dosta dobrih bakterija koje će pomoći probavi hrane, i dodati dosta kvalitetnih vlakana, kao što su i naši preci radili.

Klice su odlična hrana za poticanje probave, a posebice su potrebne ljudima koji imaju problem sa probavom. Klice sadrže dosta vitamina, minerala, proteina i enzima koji se lako apsorbiraju i koji razlažu hranu.

Konzumiranje klica – besprijekorna koža

Klice brokule/kupusa/radiča/kelja (kupusnjače) sadrže sastojak koji čisti stanice, koi se naziva sulforafan, koji spriječava kancerogene stanice od razmnožavanja. Istraživanja koja su sprovođena na sulforfanu, pokazuju da pomlađuje, nakon čega je ova stanica počela da se koristi u “anti-ageing” industriji. Klice također postižu procese čišćenja stanica, što pomaže kod oksidativnih oštećenja, koja nastaju uslijed zagađene okoline i pretjeranog sunčanja. Što znači da:  redovno čišćenje stanica dovodi do čiste, predivne i mlade kože.

Kada počnete da klijate sjeme, količina prijeko potrebnih i korisnih antioksidanasa se drastično povećava. Antioksidansi smanjuju celularna oštećenja prouzročena slobodnim radikalima, čineći da naše tijelo stari sporije. Tako da, antioksidanti dovode do smanjenja bora na našem licu i do zdravije kože.

Klice sadrže najveću količinu fitonutritijenata po kaloriji od bilo koje hrane. Fitonutritijenti su potrebiti u spriječavanju bilo koje bolesti.

Sami uzgajajte svoje klice

Svježe uzgajane klice sadrže sve moguće nutritijente u svježem i živom stanju, u odnosu na kupovne klice koje su prešle puno kilometara dok su stigle do vas, ili u odnosu na dehidrirane klice koje su izgubile pumo nutritijenata. Iako su i one često jako jako dobra opcija.

Te klice ponekad mogu biti stare i po tjedan ili više dana. 80% korisnih vitamina, minerala i enzima će nestati ako klice budu toliko dugo stajale.

Uzgajanje klica je jednostavno i jeftinije u odnosu na kupovne klice. Pored toga, postoji i rizik od bakterijske kontaminacije kod kupovnih klica. Čak se i kod vas u kući može dogoditi kontaminacija ili nastajanje plijesni, ali ćete kod kuće imati puno veću kontrolu nad njima.

Predlažemo da probate slijedeće klice:

Suncokretove sjemenke – prilično su mesnate i bit će odličan dodatak vašoj salati.

– Sendvič dodatak – u pitanju je miks nekoliko sjemenki (alfalfa, djetelina, slačica, radič…), odličnog su okusa, potrebno je samo 3 dana da proklijaju.

– Brokula/radić miks – pikantno i ukusno, bogato antioksidansima, spremne su za 2-3 dana.

– Sjemenke graška – slatko sjeme puno proteina.

– Mungo grah, leća – bogato proteinima.

– Slanutak – velike debele klice, bogate vitaminima, enzimima i proteinima.

– Zeleniš: cikla, blitva, zelena salata, kupus, kelj, koleraba, slačica.

– Piskavica – pomalo gorke klice ali imaju zanimljiv okus.

– Ječam, spelta ili neka druga žitarica.

– Sezamovo sjeme.

Mogu li koristiti sjemenke za sadnju u vrtu kako bih napravio klice?

Da, možete, ali to bi bila puno skuplja opcija od kupovnog “sjemena za klijanje”, tj. sjemena koje je namijenjeno da se klija za prehranu. Sjeme koje je namijenjeno za klijanje dolazi u većim pakiranjima po nižoj cijeni. Također, sjemenke koje su namijenjene za klijanje će na svojoj ambalaži imati ispisano uputstvo za klijanje tog tipa sjemena. Potrudite se da nađete certificirano organsko sjeme kako biste bili sigurni da herbicidi i pesticidi nisu dolazili u kontakt sa sjemenom. U suprotnom,  postoji mogućnost da ćete unositi otrovne sastojke u sebe.

Najbolji način klijanja

Koristite velike tegle sa širokim otvorom i pamučnu, dobro propusnu, tkaninu. Potrebne su vam bijele salvete od 100% celuloze bez mirisa i bilo kakvih boja. Potreban vam je i jedan pladanj, četverokutni, plitki.

Upute:

1. Dodajte 4 žlice velikih sjemenki (slanutak, grašak, suncokret, itd.) ili 2 žlice sitnih sjemenki (od zeleniša, sezam, piskavica, brokula, kelj, itd.) u veliku teglu i sipajte dovoljno vode da prelijete sjeme sa duplom količinom vode, tj. ako je 1 cm dna tegle popunjen, treba da voda bude 1 cm iznad sjemenja.

2. Sjeme treba da se natapa od 6-12 sati tijekom noći. Ujutro ga treba isprati tri puta, i nakon toga ispirati na svakih 6 sati po jednom, u suprotnom će se sjeme zagrijati i upljesniviti.

3. Nakon 2-5 dana (u ovisnosti od sjemena), sjeme će biti spremno, isperite ga dobro po zadnji put i ostavite ga u cjedilu da sva vlaga iskaplje.

4. Nakon što se sjeme ocijedi, uzmite plastični pladanj, prekrijte ga salvetom, na salvetu stavite sjeme i rasprostrite ga ravnomjerno. Uzmite prskalicu i navlažite sjeme, ali da se i salveta dobro navlaži. Nakon toga prekrijte sjeme sa salvetom i ponovno sa prskalicom navlažite gornji sloj. Sjeme držite na tamnom mjestu, prskajte nekoliko puta dnevno i ne dozvolite da se salveta i sjeme osuše. Za par dana ćete imati klice koje možete držati u hladnjaku kako bi mogle duže stajati.

5. Ukoliko vidite da se skuplja plijesan, odmah morate baciti sve klice.

Ova je standardana procedura klijanja sjemena. Kod nekih sjemena postoje blage razlike u metodama klijanja koje su opisane na pakiranju od sjemena.

Klice možete koristiti u sendvičima, salatama i smutijima. Nikako nemojte klice zagrijavati ili koristiti u toplim namirnicama, zato što će izgubiti enzime i vitamine.