10 IZUZETNIH KORISTI CIKLE ZA ZDRAVLJE I LJEPOTU

Cikla je korjenasto povrće koje zauzima važno mjesto u vašoj prehrani. Cikla je bogat izvor minerala i esencijalnih vitamina, i koristi se u salati, varivu i uz obroke. Pogledajmo 10 prednosti koje nam nudi cikla kada su u pitanju zdravlje i ljepota, i nevjerojatne nutritivne vrijednosti ovog povrća.

1. Potpomaže detoksikaciju

Pigmenti betaina i metionin koji se nalaze u cikli također ubrzavaju proces detoksikacije toksina iz vašeg tijela, kao dodatak ostalim pozitivnim zdravstvenim prednostima. Za nju se vjeruje da održava rad stanica jetre tako što ne dozvoljava toksinima i masnim kiselinama da se koncentriraju. Konzumirajte ovo vrijednu namirnicu u obliku soka da biste očistili vašu krv i osvježili vaše tijelo.

2. Prednosti listova cikle

Iznenađujuće je to da je zelena lisnata površina cikle jedna od najzdravijih dijelova ovog povrća. Ovi listovi bogat su izvor esencijalnih nutritijenata za vaše tijelo kao što su proteini, vlakna, kalij, magnezij, vitamin A, C, B6, kalcij i željezo. Štoviše, visok sadržaj željeza u listovima cikle pomaže vam da ojačate kosti i imunitetni sustav, a ukupna nutritivna vrijednost pomaže u zaštiti od brojnih kroničnih bolesti. Sačuvajte ove listove i dodajte ih sirove u vaš sok od povrća i salatu, ili ih konzumirajte zajedno sa ostalim povrćem u vašoj ishrani.

3. Spriječava nastanak raka

Istraživači su otkrili da cikla sadrži fitonutritijente zajedno sa pigmentom betacianina koji spriječavaju  razvoj stanica raka. Pijte sok od cikle svakog dana da biste prekinuli mutaciju stanica izazvanu nitratima koji se nalaze u vašim svakodnevnim obrocima koji dovode do ekspanzije nitrozaminskih spojeva. Svako povrće sadrži nitrate, ali cikla prosječne veličine sadrži 20 puta više hranjivih nitrata nego ostalo povrće. Proizvodi od cikle kao što su sok i prah pokazali su da smanjuju rast tumora mnogih organa, a u sklopu organiziranog programa prirodnog liječenja – spriječavaju i doprinose izlječenju. Ne oklijevajte da dodate ovo zdravo povrće u vašu prehranu da biste sačuvali  vaše tijelo od raka na duge staze.

4. Snižava krvni tlak

Glavna prednost cikle je to što poboljšava krvotok. Sok od cikle može pomoći u snižavanju krvnog tlaka jer on smanjuje sistolni (gornji) krvni tlak, zahvaljujući prirodnim nitratima koji se nalaze u cikli. Istraživaći su otkrili da samo jedna čaša soka od cikle može smanjiti krvni tlak za 4-5 poena. Nitrati osiguravaju dušik-oksid vašem tijelu, stoga stimuliraju proširenje i opuštanje vaših krvnih žila.

5. Smanjuje upalu

Konzumiranje cikle može spriječiti upalu jer je njen bogat izvor betaina koristan u zaštiti proteina, stanica i enzima od vašeg svakodnevnog stresa. Da biste imali bolji učinak protuupalnih svojstava, napravite sok od cikle i đumbira. Ovaj sok podiže ciklinu protuupalnu moć i čuva vaš sustav za probavu od infekcija.

6. Poboljšava seksualni učinak

Zvuči uvrnuto, ali ovo korjenasto povrće može poboljšati seksualnost, drugim riječima ono je afrodizijak za muškarce. To je zato što cikla sadrži ogromnu količinu minerala bora  za koji je pokazano da povećava produkciju seksualnih hormona, kao što su pokretljivost sperme, poboljšanje libida i plodnosti. Dodajte ciklu u vašu svakodnevnu prehranu da biste poboljšali seksualni život sa vašim partnerom.

7. Podiže energiju

Kada se govori o prednosti cikle, ljudi mogu biti zadivljeni time da sok od cikle također djeluje kao moćno piće za sportaše. Velika količina ugljenih hidrata koji se nalaze u cikli osiguravaju dovoljno goriva za povećanje izdržljivosti i duži trening. Visok sadržaj nitrata koji povećava dušik-oksid pomaže u smanjenju potrošnje kisika prilikom vježbi manjeg intenziteta i daje izdržljivost prilikom vježbi visokog intenziteta. Kao dodatni faktor, vlakna u cikli mogu smanjiti razinu kolesterola i triglicerida, poboljšati zdravlje srca i povećati vašu toleranciju u sportskim aktivnostima.

8. Makularna degeneracija

Beta-karoten iz korijena cikle pomaže u smanjenju i usporavanju makularne degeneracije očiju. Njegov bogat izvor vitamina A opskrbljuje anti-oksidantnim sposobnostima i štiti oči od štetnih učinaka slobodnih radikala.

9. Sprječava nastanak udara

Nedostatak kalija može biti glavni uzrok udara. Kalij najbolje djeluje kao vazodilatator koji snižava krvni tlak, dovodi do ograničavanja sakupljanja otpada koji omogućuju da se unutar zidova krvnih žila formiraju krvni ugrušci. Ovi ugrušci su krivi za srčane napade i udare. U tom slučaju, preporučuje se konzumiranje cikle radi poboljšanja zdravlja srca i kao bogatog izvora kalija za vaše tijelo.

10. Štiti od preranog starenja i starosnih bolesti

Možda ste kupili puno proizvoda za zaštitu kože koji su dostupni u trgovinama, međutim svježe cijeđeni sok od cikle je nenadmašan, a jeftin proizvod koji štiti vašu kožu od iznutra prema van.

Prema časopisu “Internacionalno istraživanje o hrani” objavljenom srpnja 2011. godine, pigmenti betaina koji se nalaze u cikli imaju anti-virusne i anti-mikrobne učinke, snabdijevaju vodom i nitratima vaše tijelo i neutraliziraju slobodne radikale. Plus, visoka antioksidantna i inflamatorna svojstva pomažu u očuvanju vašeg tijela protiv bolesti povezanih sa starenjem. Naročito, pijenje jedne čaše soka od cikle može pomoću dobrih učinaka likopena omogućiti da vaša koža bude elastična i u isto vrijeme zaštititi je od prekomjernog izlaganja suncu.