Jabuka i jabučni ocat – ljekovitost

Jabuka je jedna od najrasprostranjenijih, a mnogi će reći i najzdravijih biljaka na svijetu. Zbog svoje niske energetske vrijednosti pogodna je i za dijetalnu prehranu. Bogata je vitaminima, mineralima i mnogim drugim korisnim tvarima, kao što su: bjelančevine, biljna vlakna, biljne masti, vitamini (A, B, C), željezo, eterična ulja, kalij, kalcij, magnezij, natrij, oligo elementi, organske kiseline, pektin, proteini, sumpor, fluor, fosfor, klor, celuloza, ugljikohidrati, šećer (fruktoza i glukoza).

Najbolje je jesti svježu jabuku jer je najbogatija korisnim sastojcima, mada i prerađena ima ljekovitih i vrijednih tvari. Svježa jabuka je dobar antioksidans i preventivno djeluje protiv bakterija i virusa. Blagotvorno djelovanje jabuke  poznato je stoljećima širom svijeta.

Ona nam može puno doprinjeti u liječenju mnogih bolesti i tegoba, a to su: avitaminoza, alergija, angina pektoris, arteroskleroza, problemi sa probavom, bolesti želuca, zuba, grla, ždrijela, prehlada, gripa, kašalj, bronhitis, infektivna oboljenja, poremećaj krvnog tlaka, infarkt, nadutost, zatvor, otežano mokrenje, osteoporoza, povišena razina kolesterola, tromboza, problemi sa cirkulacijom, krvnim žilama, umor, mamurluk, neuroza, gubitak volje, koncentracije i teka, gojaznost, manjak imuniteta, neke vrste raka.

Jabuka posebno blagotvorno djeluje na bubrege, jetru, žuć, stomak, crijeva, krvne žile i imunitetni sustav.

U našem narodu postoji vjerovanje da je jabuka najbolji prirodni lijek. Zbog svega ovoga ne smijemo zaboraviti staru poslovicu da: “jedna jabuka na dan, istjeruje bolest iz kuće van”. To jest daje svoj doprinos u tome.

Jabučni ocat je veoma zdrav pa se nerijetko upotrebljava i kao prirodno sredstvo za liječenje mnogih bolesti i tegoba. Ono je potpuno prirodan proizvod koji nastaje procesom fermentacije jabuka koja ima dvije faze. U prvoj fazi šećer se pretvara u alkohol a u drugoj daljnjom fermentacijom alkohola dobiva se ocat. Čitav proces traje od 2 do 4 tjedna, u ovisnosti od temperature.

Kako dobiti jabučni ocat

Jabučni ocat je prije svega prehrambeni proizvod. Ocat danas u mnogim kulturama spada u gotovo neophodne namirnice za ljudsku prehranu kao dodatak, bilo da je alkoholni, vinski ili jabučni. U kuhinji se upotrebljava u salati, kao dodatak kuhanim jelima ili za konzerviranje zimnice. Jabučni ocat koristi se kao i svaki drugi ocat, s tim da je zdraviji od svakog drugog octa, do te mjere da se često upotrebljava kao lijek, točnije rečeno kao dodatak nekom organiziranom programu prirodnog liječenja i unapređenja zdravlja.

Stari Rimljani koristili su jabučni ocat kao osvježavajući napitak dok su ga neki drevni narodi svrstavali u eliksir mladosti i zdravlja. Hipokrat je spominjao jabučni ocat u relaciji sa antibiotikom.

Ljekovita svojstva jabučnog octa

Za blistavu kožu i protiv svraba na koži preporučuje se vanjska upotreba razblaženog octa, a trljanje i masiranje ovim rastvorom izvanredno prija i zdravim ljudima. Osim osjećanja svježine koji dugo traje, jabučni ocat daje koži mekoću, vlažnost i zdravo rumenilo.

U svojstvu obloga ili sredstva za utrljavanje, jabučni ocat se također primjenjuje kod proširenih vena; u kombinaciji sa unutarnjom upotrebom octa, prelaskom na zdraviju prehranu i čišćenjem organizma, postižu se dobri rezultati.

Na isti način, jabučni ocat olakšava i neke reumatske bolesti i otklanja osjećaj stalnog umora, na koji se žali sve više ljudi.

Nerazblaženim jabučnim octom ispira se grlo kod prvih znakova prehlade, a vrlo je preporučljivo ponijeti na put (pogotovo ljeti) bočicu octa da bi se spriječile nelagodnosti u probavi koje se obično vezuju za promjenu vode i hrane.

Protiv kroničnog umora: pomiješati tri žličice jabučnog octa sa šalicom meda, sipati u teglu i uzimati svaku večer pred spavanje po dvije žličice ove mješavine. Drugi način je  žličicu octa sipati u čašu vode i piti za vrijeme ručka.

Protiv glavobolje: popiti čašu vode u kojoj su razmućene dvije žlice meda  i dvije žlice jabučnog octa. Još bolje ako se u kombinaciju octa i meda doda 1 iscjeđeni limun.

Protiv opekotina: na opekotinu nanijeti jabučni ocat nekoliko puta. To će spriječiti pojavu plika i ublažiti bol.

Za snižavanje krvnog tlaka: tri puta dnevno piti čašu vode sa dvije žličice jabučnog octa.

Za ispiranje grla: u čašu vode sipati žličicu octa i ispirati grlo na svaka dva sata.

Protiv bolova u sinusima: na svaki sat, sedam sati za redom, popiti po jednu čašu vode u kojoj je razmućena žličica jabučnog octa.

Protiv reumatičnih bolova zglobova: bolna mjesta tijekom noći obložiti platnenom tkaninom koja je dobro natopljena jabučnim octom a odozgo uviti flanelskom tkaninom. Uz svaki obrok popiti čašu vode u kojoj je razmućeno deset žličica jabučnog octa.

Protiv ekcema: oboljela mjesta mazati octom četiri puta dnevno i tri puta tijekom noći. Ubrzo će ekcem i svrab nestati.

Za mršavljenje: Svako jutro na prazan želudac piti čašu vode sa jednom do dvije žličice octa ili 15 minuta prije svakog obroka popiti malu čašu vode sa dvije žličice octa. Terapija traje dva mjeseca. Jabučni ocat utječe na sagorijevanje suvišnog masnog tkiva.

Protiv proširenih vena: Svakog jutra i večeri istrljati čistim jabučnim octom kožu preko proširenih vena i dva puta dnevno popiti čašu vode sa dvije žličice octa. Ova terapija traje mjesec dana.

Za čistije lice, protiv mitisera: jedan dio jabučnog octa izmiješati sa osam dijelova vode i tom tekućinom tri puta dnevno prskati lice.

Napomena: jabučni ocat koristiti samo za liječenje, inače njegova uporaba se ne preporuča za svakodnevnu konzumaciju.