Nitko ne želi imati loš zadah. Najbolje od svega je to što se on može “kontrolirati” i uz pomoć određenih namirnica.

Naravno bit je u prelasku na potpuno biljni režim ishrane, najzdravija je skroz sirova prehrana. Ovakvom prehranom ćemo se ponašati prema našem tijelu na njemu primjeren i adekvatan način. Ovo je hrana koja je prepuna života i energije, hrana koja najviše odgovara ljudskom tijelu. Međutim ipak postoje određene vrste namirnica koje prednjače u opskrbljivanju svježeg daha. Da vidimo koje su to namirnice..


JABUKE

Jabuke “četkaju” bakterije sa zuba te pomažu da se uklone komadići hrane koji se mogu naći između zuba (oni izazivaju loš zadah). Najbolji način konzumiranja: narezati komadiće jabuke ili je jesti u ruci kao da ste u voćnjaku.


LIŠĆE MENTE

Baš kao i jabuke, žvakanje lišća mente će vašim ustima donijeti trenutno osvježenje. Od lišća mente vaš dah će biti svjež i čist. Najbolji način konzumiranja: ukrasite sve što jedete sa puno listova mente.


LIŠĆE BOSILjKA

Nakon lišća mente, listovi bosiljka su sljedeća odlična opcija za svjež dah. Žvakanje listova bosiljka na redovitoj bazi pomoći će vam da se oslobodite lošeg zadaha. Najbolji način konzumiranja: u smutiju ili salati.


CITRUSI

Citrusi, kao što su naranče i limun, imaju kiseli efekt koji pomaže da se skinu mrlje sa zuba. Oni, također, “ispiru” bakterije koje uzrokuju loš zadah. Najbolji načini konzumiranja: svježe cijeđeni sok od naranče ili limuna, drugi način je da ih jednostavno pojedete.


CIMET

Cimet je veoma efikasan začin koji pomaže da se riješite lošeg zadaha. Žvakanje komadića cimeta na dnevnoj bazi će vam pomoći da to ostvarite. Ako ne želite konzumirati cimet direktno, možete njime ispirati grlo: pomiješajte ga s vodom. Najbolji način konzumiranja: pomiješajte cimet sa čašom vode i žličicom meda.


MRKVA

Nedostatak pljuvačke uzrokuje nakupljanje plaka u ustima koji uzrokuje loš zadah. Hrskava mrkva vam može pomoći da “proizvedete” pljuvačku i riješite se plaka. Preporučen način konzumiranja: salata od narezane mrkve za one koji imaju probleme sa zubima, a koji imaju zdravije zube direkt, ako je organska ne treba je niti oljuštiti.


BOBIČASTO VOĆE

Bobičasto voće, kao što su kupina, brusnica, jagoda, borovnica i malina nisu samo ukusni plodovi – ono je bogato vitaminom C koji pomaže u borbi protiv bakterija koje uzrokuju loš zadah. Preporučen način konzumiranja: dodajte sočno bobičasto voće u voćne salate.