Kada ne odemo na vrijeme na spavanje ili na neki drugi način ne omogućimo svome tijelu kvalitetan san, mnogo toga nam može izmaknuti kontroli i u našem tijelu se događa mnogo poremećaja, što se osobito može vidjeti sljedećeg dana na našem raspoloženju i većoj sklonosti umoru. Nakon što su znanstvenici izvršili mnogo istraživanja o spavanju i zdravlju,  zaključili su da bi za održavanje optimalnoga zdravlja osoba trebala spavati otprilike rečeno između 22 sati navečer i 6 sati ujutro.

Odlazak u krevet u 23 h, ponoć ili u 1 ujutro, ako se prečesto prakticira, vrlo je štetno za ljudsko zdravlje i izravan je uzrok mnogih modernih “bolesti ubojica” poput bolesti štitnjače, raka grlića maternice, bolesti srca, kronične preiscrpljenosti i raka.

Priroda djeluje i kreće se prema preciznim prirodnim zakonima. Svakoga dana sunce se diže i spušta, sezone se mijenjaju, mjesec se uspinje i pada i oceanske plime se uzdižu i padaju. Funkcije spavanja i budnosti dio su tog ritma. U prirodi nalazimo da su životinje budne i spavaju u skladu s tim ritmom. Ljudska bića također imaju prirodan ritam. Naša tijela funkcioniraju prema prirodnim krugovima, tjelesni ritam obično je nazvan unutarnji sat tijela ili biološki sat. Poremećaji prirodnih funkcija našeg biološkog sata, izazvani nepravilnim navikama i nepravilnim spavanjem, izazivaju mnoga različita oboljenja.

Kad su naša tijela izvan ravnoteže, mnogo toga nam ne djeluje normalno. To je zato što hormoni, kemikalije i neurotransmiteri koji određuju naše razine energije, vitalnosti i kako se osjećamo, spavamo i jedemo, nisu sinkronizirani. Drugim riječima, mi smo neuravnoteženi zbog nekvalitetnog sna.

Prije raširene upotrebe struje, što se vidjelo u selima prije 150 godina, veliki broj ljudi iz sela (osim nemoralnijih i „prezaposlenih“) su obično odlazili u krevet nakon zalaska sunca – oko 21 sat, kao što rade i mnoge životinje, i što je Bog namijenio ljudima.

Ako idemo prekasno spavati nasuprot prirodnoga reda i dizajna našeg tijela, platit ćemo cijenu u različitim bolestima i problemima. Na primjer, ako je vaše tijelo preopterećeno probavljanjem teškog obroka ili ste budni kasno (nakon 11 h navečer) radeći, igrajući se, gledajući TV ili kompjuter, vaše tijelo se ne odmara kvalitetno kako bi trebalo da se odmara.

 

 

Biološki sat i naši unutarnji organi:

Glavni unutarnji organi našeg tijela rade prema “vremenskom rasporedu”. Znati kako vaše tijelo radi može vam pomoći da regulirate svoj raspored da bi dostigli optimalnu razinu zdravlja i dobrog stanja.

21.00 – 22.00 – Tijelo eliminira toksične kemikalije iz imunološkog sustava (limfni čvorovi). Najbolje je čvrsto zaspati između 21.00  i 22.00 sata, da bi tijelo pravilno izvršilo te vitalne funkcije.

22.00 – 01.00 – Jetra eliminira otrove i regenerira se.

00.00 – 04.00 – Koštana srž stvara krv.

00.01 – 03.00 – Žučni mjehur eliminira toksine i obnavlja se.

03.00 – 05.00 – Pluća eliminiraju toksine i obnavljaju se.

05.00 – 07.00 – Debelo crijevo eliminira toksine i obnavlja se. To je također pravilno vrijeme da ih se isprazni.

07.00 – 09.00 – Vitamini, minerali i hranjive tvari upijaju se u probavnom traktu.
Definitivno bi trebali pojesti doručak u to vrijeme. Svjetski znanstvenici su zaključili da bi svatko trebao otići u krevet rano (čvrsto zaspati do 22.00h) da bi postigao kvalitetno spavanje koje osigurava pravilno fizičko obnavljanje.

 

ZAKLJUČAK: Odlazak u krevet prije 22.00 nužan je da bi ostali zdravi, veseli i duhovni. Ozbiljniji znanstvenici su zaključili da čovjek treba otprilike 8 sati spavanja na dan, koje najlakše postiže između 22.00 h i 6.00 h.

Za više informacija o prednostima uravnoteženog i zdravog načina života, preporučujemo pogledati sljedeći video na youtubeu:
https://www.youtube.com/watch?v=Wi29UM7mc70&t=713s   (Predavanje: Zdravim životom protiv bolesti – Denis Bašnec)